PUBLICITATE




A A A

Trufele - Ciuperci comestibile

Trufele – Ciuperci comestibile

Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor

 

Ce sunt TRUFELE?

 

Tuber spp. sunt ciuperci comestibile cu un gust excepţional. Daca dintre produsele de origine animala, icrele negre sunt plasate pe primul loc, atunci cu siguranta, dintre produsele de origine vegetala, folosite in alimentatie, trufele pot ocupa, cu cinste, acelasi loc.

Faima acestor daruri ale naturii se datoreaza, in primul rând, marii lor valori alimentare, dublata de un gust delicios si de un parfum placut. Francezii denumesc aceste ciuperci, perle, nestemate sau diamante negre de Perigord.

Trufele sunt mentionate in Dictionarul Le Larousse din anul 1949. La inceput aceste ciuperci erau recoltate numai din flora spontana din regiunea Ste Alvere, zona care pana in anul 1960 a dat productii ridicate. La inceputul secolului al XIX-lea Franta producea 1500-2000 t de trufe pe an iar in zilele noastre cu toate ca s-a modernizat tehnologia, se estimeaza ca se produc in jur de 120 t pe an.

Trufa, dupa cum o precizeaza si DEX este numele dat mai multor specii de ciuperci comestibile, de cultura, de culoare violet-negricioasa, in forma de cartofi, care cresc in pamant. Trufele sunt ciuperci micorizante (mykes = ciuperca si rhiza = radacina).

Micoriza este simbioza intre radacina plantelor superioare cu miceliul unei specii de ciuperci SAU convietuirea stabila intre anumite categorii de ciuperci si radacinile unor plante superioare (stejar, mesteacan, brad etc).

In acest caz planta superioara micorizanta asigura ciupercii glucide, vitamine, substante stimulatoare de crestere si fructificare, iar ciuperca furnizeaza plantei azot, fosfor si alte elemente in forma usor asimilabila. Datorita acestei relatii simbiotice plantele cu micoriza cresc mai bine, iar ciupercile fructifica mai abundent.

Tinand cont ca o trufarie se exploateaza timp de 30-50 ani, este necesar ca infiintarea acesteia sa fie abordata cu mult simt de raspundere si sa fie amplasata pe baza unor studii temeinice, executata de specialist.

Trufele cresc si in tara noastra In flora spontana a tarii noastre cresc 9 specii, dintre care comestibile cu valoare alimentara numai 2: Tuber melanosporum (fierea pamantului, trufa neagra, trufa violet, trufa de iarna sau trufa de Perigord) si Tuber aestivum (trufa de vara sau trufa varatica). Ambele specii cresc in regiunile mai calde din Sudul tarii, dar si in Ardeal.

 

Preţul trufelor

 

Nu este exagerata mentiunea ca valoreaza cât greutatea lor in aur. In funtie de specie, de sezon, de marime si aspect pretul este de cca. 900 dolari/pound adica pentru 453 g sau de 2000 euro/kg.

La licitatie in Hong Kong s-a vândut un exemplar de 1,2 kg cu 95.000 euro, iar altul de 1,5 kg cu 125.000 euro.

 

Cum sunt recoltate trufele?

 

Mai intai se dreseaza numai anumite rase de câini pentru a le depista, dupa miros. Apoi intervine omul si sapa in pamant pana la 20 sau 40 cm pentru a le recolta. Unii utilizeaza si porcii, dar nu au acelasi randament deoarece acestia le pot consuma.

Author:Dr. Ing. IOANA TUDOR

Comentarii

Dodie

2014-04-27 23:01

Adrian, pretul vazaira in functie de calitatea si dimensiunea trufei. Cele mai ieftine pleaca de la 100 euro iar cele mai scumpe pot ajunge la cateva mii de euro. Trufele albe sunt cele mai scumpe , 1 kg poate ajunge la 5000 euro.Desigur, daca se cumpara de la 1 kg in sus, pretul poate fi numit prohibitiv pentru marea majoritate dar daca vrei sa-ti faci pofta poti cumpara 1-2 trufe pe care dai in jur de 10-12 euro, pret destul de acceptabil daca doresti sa le incerci o data.
 
eXTReMe Tracker