PUBLICITATE
A A A

Tehnologia de cultura a ciupercii termofile

Dr. ing. Ioana Tudor

 

Specia a fost menţionată pentru prima dată de Atkinson în anul 1922 sub denumirea de Agaricus rodmanii. Din anul 1968 este denumită Agaricus edulis, sinonim Agaricus bitorquis.

În natură, aceasta creşte în grădini, pe marginea drumurilor, pe trotuar, trecând prin asfalt de unde şi denumirea de ciuperca de paviment sau ciuperca de oraş.

 

Caracterizare morfofizioligică

 

Agaricus edulis este o ciupercă de mărime mijlocie ale cărei caracteristici morfologice se aseamănă foarte mult cu ale speciei Agaricus bisporus.

Pălăria – pileusul, este cărnoasă, aplatizată, cu diametrul de 5-15 cm, cu carnea groasdă de 2-3 cm. Cuticula este albă, netedă, şi se desprinde uşor de pe pălărie. Forma, la început, este semisferică pentru ca pe măsură ce creşte, să se întindă, devenind aproape plană, cu marginile purtând resturi de văl general, care îi dă un aspect uşor dinţat.

Lamelele sunt libere, decurente, fine-subţiri, de culoare alb-cenuşiu, apoi spre maturitate devin brune, sau brun-închis.

Piciorul - stipesul, este gros, scurt de 4-10 cm, cărnos, cu diametrul de 2-4 cm, alb, subţiat la bază, de forma unui triunghi cu vârful în jos. Piciorul poartă un inel dublu, caracteristic, cel de deasupra este puternic dezvoltat şi compact, iar cel de dedesubt este subţire.

Carnea - pulpa pălăriei este compactă, de culoare albă, rezistentă la tăiere, cu miros plăcut, puternic.Carnea din picor este de asemenea de culoare albă.

Sporii – basidiosporii sunt de formă elipticoidală, cu dimensiuni de 5 x 6,5 – 4-5,5 microni, de culoare brun-gălbuie, brun-roşietici sau brun ciocolatiu. Praful sporifer este de culoare brun-întunecat. Sunt în număr de 4 spori pe basidie, faţă de Agaricus bisporus care are numai 2-bisporus.

 

Cerinţe de microclimat

 

Specia Agaricus bitorquis este iubitoare de căldură de aici şi denumirea de termofilă, cultura desfăşurându-se în perioada caldă a anului. Temperatura în perioada incubării miceliului se situează între 25-27 grade c, iar în perioada fructificării între 20-25 grade C în aer şi 20-25 grade C în compost.

Ciupercile au un regim de hrană saprofitic, fiind capabile să utilizeze diferite surse de carbon şi să sintetizeze substanţele de creştere, vitaminele şi acizii aminici necesari creşterii.

Miceliul acestei specii de ciuperci prezintă o temperatură letală de 35 grade C.

Rezistă la o concentraţie mai ridicată de bioxid de carbon, de la 0,03% la Agaricus bisporus la 0,6% , deci de 20 de ori mai ridicată la A.bitorquis.

Este mai rezistentă la virusuri, deci necesită un consum energetic mai scăzut cu ventilaţia ca şi cu tratamentul termic privind microclimatul din ciupercărie.

Agaricus bitorquis se pretează foarte bine la cultura în pivniţe, subsoluri, subterane, în anotimpul călduros din ţara noastră.

 

Tehnologia de cultură

 

Este asemănătoare cu cea a speciei Agaricus bisporus, în ceea ce priveşte pregătirea compostului, dar cu mici particularităţi.

Compostul este format din gunoi de cal, cu adaos de 12-15% paie de grâu, denumit compost clasic. Pentru o tonă de compost se foloseşte o cantitate de 500-600 kg gunoi de cabaline cu aşternut de paie şi 70-90 kg paie de grâu.

Preînmuierea compostului se desfăşoară pe o perioadă de 12-14 zile, deci ceva mi prelungită, iar compostarea aerobă pe o perioadă de 16-18 zile, timp în care se execută 5 întoarceri pentru a rezulta un compostm bine fermentat, de culoare brună-negricioasă, scurt. Compostul va avea un pH de 7,3-7,5 după alţi autori chiar până la 8, umiditatea 68-71%, după alţi autori 62-65% iar conţinutul în azot total de 2,2-2,4% s.u.

 

Aşezarea substratului nutritiv şi însămânţarea

 

Substratul se poate aşeza în straturi plane, presate, cu o grosime de 16-18 cm astfel încât să totalizeze 70-80 kg/mp. Se mai poate repartiza şi în saci din polietilenă.

Pentru ănsămânţare se foloseşte o normă de miceliu ceva mai redusă, adică 0,6-0,7% după tehnologiile româneşti. Însămânţarea se face tot prin amestecare după ce compostul s-a răcit sub 30 grade C. După însămânţare straturile se vor acoperi cu hârtie sau cu folie de polietilenă.

 

Tulpini şi hibrizi de A. bitorquis

 

Tulpina românească 303, prezintă ciuperci de culoare albă, cu suprafaţa pălăriei netedă, strălucitoare, de dimensiuni reduse : diametru pălăriei 2,4 – 4,8 cm, iar piciorul este alb, cărnos, cu înălţimea de 2,4-3,4 cm şi 1,7-2,0 cm. Greutatea medie a unei ciuperci este de 18-20 g.

Firma Somycel din Franţa a creat o serie de hibrizi enumeraţi astfel : 2017, 2018, k 32, k26, ultima fiind preluată de către Sylvan din Ungaria ca Horst K 26.

 

Împânzirea sau incubarea miceliului

 

Pentru o incubare optimă se recomandă ca temperatura din substrat să se situeze la 25-28 grade C, după unii autori putând ajunge şi la 32 grade C. Umiditatea relativă a aerului va fi de 90-95% şi chiar mai mult.

În primele 15 zile de la însămânţare nu este obligatorie ventilaţia dirijată, necesarul de aer fiind de 0,5-1 mc/h/mp, suportând concentraţii ridicate de CO 2.

 

Aplicarea amestecului de acoperire

 

Amestecul de acoperire folosit este identic şi se dispune în grosime de 3,5-4 cm. Pe amestecul de acoperire se fac stropiri cu apă şi cu substanţe fungicide pentru prevenirea apariţiei ciupercilor saprofite. Primul tratament ce se aplică este cu fungicidul Mirage 45 EC în concentraţie de 0,3%, iar săptămânal cu soluţie de fungicid Benlate sau Benomyl 50 WP 0,1% şi cu insecticidul Dimilin 25 WP în concentraţie de 0,012 sau cu insecticidul  Rimon în concentraţie de 0,15%.

Tratamentul cu insecticid are eficienţă 3 saptămâni.

În această perioadă de după acoperire- de formare a ciupercilor, timp de cca 4 saptămâni, necesarul de aer proaspăt va creşte la două schimburi/h, umditatea relativă se va menţine la 90-95% iar temperatura în ciupercăriue se va menţine la 20-25 grade C.

 

Recoltarea

 

Primul val de recoltare debutează după 28-30 zile de la acoperire sau dupăî 35-40 zile de la însămânţare, deci ceva mai târziu decât la Agaricus bisporus.

Un val de recoltare se desfăşoară pe o perioadă de 10-15 zile. În perioada recoltărilor, ventilaţia se va intensifica la 2-3 schimburi de aer/h, cu o durată de funcţionare de 10 minute/oră, pentru Tulpina românească 303.

Stropirile cu apă vor însuma 1-2 litri/mp, apă care, spre sfârşitul culturii, se va reduce la 0,5 litri/mp, aceasta fiind corelată cu cantitatea de ciuperci care se recoltează.

În perioada recoltărilor se vor succeda 6-8 valuri în curs de 3-4 luni, în sistem clasic, deci ceva mai lungă perioadă de recoltare decât la Agaricus bisporus.

Producţia totală obţinută se poate situa între 25-28 kg/mp, iar pierderile prin tăierea bazei piciorului vor fi de 8-10% faţă de cealaltă specie unde sunt de 15-17%, această specie are piciorul mai scurt.

 

Protecţia culturii

 

Microclimatul pentru creşterea ciupercilor de cultură este favorabil şi pentru diverse ciuperci saprofite sau parazite şi pentru dăunători. Pentru a preântâmpina apariţia acestor agenţi patogeni, se recomandă pasteurizarea compostului cu abur, dezinfecţia cu abur a amestecului de acoperire şi aplicarea tratamentelor fitosanitare preventive, pe lîngă igiena culturii. Agaricus bitorquis este mai rezistentă la virusuri.

Principalele boli ce pot apărea sunt:

- Pseudobalsamia microspora;

- Pseudomonas tolaasi;

- Verticillium psalliotae.

Dintre dăunători se pot întâlni musculiţele Phoride şi ţânţarii ciupercilor sau Sciaride. Specia este mai rezistentă la atacul nematozilor micofagi.

 

Author:Dr. Ing. IOANA TUDOR

Comentarii

dorina

2012-04-10 13:20

Buna ziua,
As avea 2 intrebari pentru dvs.:
1.in compozitia compostului pentru agaricus edulis intra doar gunoi de cal+paie de grau, sau mai trebuie adaugat ipsos, superfosfat (ca in cazul bisporus).
2. as dori sa cumpar miceliu de agaricus edulis pentru o suprafata de 10mp, imi puteti recomanda un producator?
Multumesc.
 
eXTReMe Tracker