PUBLICITATE
A A A

Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otravitoare?

Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor

 

Deosebirea dintre o ciupercă comestibila si una toxica sau otravitoare este mica, neinsemnata la prima vedere, de aceea se produc numeroase confuzii.

Recunoasterea speciilor se face numai de catre specialisti, dupa aprofundarea caracterelor morfologice. Aceasta si datorita faptului ca exista specii de ciuperci otravitoare care seamana foarte mult cu cele comestibile.

Pentru o determinare corecta a ciupercilor se iau in studiu urmatoarele elemente: aspectul general, locul unde cresc, forma de aparitie, culoarea, forma palariei si a piciorului, carnea, stratul cu lamele, inelul, valul si sporii (prin analiza la microscop).

Nu sunt concludente si nici relevante urmatoarele recomandari care mai apar in unele publicatii, precum:

- carnea ciupercilor otravitoare, la rupere sau taiere, isi schimba culoarea. Buretele viperei, ciuperca foarte otravitoare prezinta carnea alba si dupa sectionare;

- ciupercile otravitoare devin comestibile dupa fierbere sau oparire;

- ciupercile comestibile sunt consumate de animale. Cobaiul, de exemplu, este imun la consumul de Buretele viperei. Exista de asemenea ciuperci toxice, viermanoase sau consumate de melci, care pentru om devin fatale;

- lingurita de argint nu se innegreste in zeama ciupercilor otravitoare.

Tinand cont de aceste considerente, se recomanda tuturor gospodinelor sa pregateasca numai ciuperci de cultura, care se vand la magazinele specializate sau in supermarketuri.

 

Despre preparare

 

Se recomanda ca ciupercile sa fie consumate in stadiu tanar si la scurt timp de la recoltare, deoarece contin substante usor alterabile, care prin descompunere dau nastere la unii complexi toxici. Nu se folosesc ciupercile viermanoase.

Înainte de preparare, ciupercile se curata bine de resturile vegetale, pamant, turba, nisip si se indeparteaza numai partea din picior care a crescut in pamant sau amestec de acoperire (in cazul celor de cultura).

Nu se indeparteaza membrana (pielita) de pe palarie. Se spala numai in momentul folosirii, in jet de apa rece sau se tin cateva minute intr-un vas cu multa apa. La unele exemplare de bureti nu se consuma piciorul, fiind tare, celulozic (la pastravul de fag - Pleurotus sp.)

Daca ciupercile prezinta gust iute sau amar, se tin in apa rece 5-10 minute, schimband apa de cateva ori. Dupa spalare, cele albe se stropesc imediat cu sare de lamaie (0,3 g/l), suc de lamaie sau otet, pentru a-si pastra culoarea.

Pentru preparare se folosesc vase emailate, din inox, teflon, sticla termorezistenta (Jena), ceramica, vase din fonta. La fiert se intrebuinteaza putina apa cu sare (3 g/l) si otet sau zeama de lamaie, iar ciupercile se introduc numai in momentul cand fierbe apa. Timpul de fierbere este redus, 10-15 minute.

Ciupercile prezinta avantajul ca sunt deosebit de practice, se pregatesc repede, foarte variat, sunt savuroase si se pot combina cu un numar mare de alte alimente si ingrediente.

 

Păstrarea

 

Preparatele cu ciuperci se pot pastra in frigider in vase smaltuite chiar 2-3 zile. La aparitia primelor semne de fermentatie nu se mai consuma. De asemenea, se preteaza la pregatirea conservelor, se usuca sau se pot congela. Renumita este zacusca cu ciuperci.

Author:Dr. Ing. IOANA TUDOR

Comentarii

baciu nikolae

2013-10-06 18:17

aceasta pagina este foarte buna pentru elevi miliarde de felicitari celor care au creato
Pacurici Constantin

2013-10-01 03:28

Recent am inceput sa ma interesez si eu despre ciuperci si despre cum sa le deosebesti...
Nu am multe informatii stranse dar pentru nume de ciuperci si caracteristici puteti intra pe (ciupercar.ro)
De asemenea cunoscatori limbii engleze pot intra pe youtube acolo am gasit cateva filmulete despre asemanari si deosebiri intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.
P.S. filmuletul pe youtube are numele de "Identify Wild Mushrooms & Edible Mushrooms With Peter Jordan" mult noroc!!
andreea cristian

2012-12-17 09:27

am pus pleurotus din crescatoria proprie la murat iar usturoiul s-a albastrit.care poate fi cauza? este doar o reactie chimica sau sacii de compost au fost contaminati?
szekely maria

2012-05-21 11:08

inainte de preparare,eu oparesc ciupercile
badulescu andreea

2012-03-20 15:19

naspa rau de tot adica nu pot gasi nici un nume de ciuperca comestibila pe internetul asta ?
voi postati numai prostii
adaugati mai si voi niste nume
flore liuta iustina

2012-03-15 21:17

Va recomand tuturor gospodinelor sa oepae pt ca sunt foarte bn si gustoase.

Pofta buna.
Sapunaru Nicolae

2012-02-09 20:32

E foarte interesanta aceasta pagina
felicitari celor care au creato
pa pa
 
eXTReMe Tracker