PUBLICITATE




A A A

Cultura ciupercilor comestibile - o afacere fara riscuri

Dr. ing. Ioana Tudor

 

Consumul de ciuperci de către om se pierde în negura vremurilor. Faraonii considerau ciupercile hrană de la Dumnezeu sau hrana zeilor iar romanii le-au răspândit în întreg Imperiul.

După datele din “ The International Society For Mushroom Science “, ponderea speciilor de ciuperci în producţia mondială este urmatoarea:

- 40% Agaricus spp.;

- 25% Pleurotus spp.;

- 35% alte specii.

Valoarea nutritivă a ciupercilor este dată de conţinutul în proteine , hidraţi de carbon, substanţe extractive neazotate care dau aroma specifică şi gustul deosebit, celuloză şi substanţe minerale precum K, Fe, ca, Mg, Cu, Co, Mn, Cd, Zn, P, vitamine ca : cele din complexul B ( tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic),  vitaminele D , K şi  PP.

În proteinele din ciuperci se află 18 aminoacizi şi mai nou s-a descoperit că 10 specii de ciuperci în frunte cu Agaricus bisporus conţin de 12 ori mai multă ergotioneină care este un puternic antioxidant cu rol protector al celulelor umane. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic de către om, pot înlocui consumul de carne,dar consumul de ciuperci pe cap de locuitor în ţara noastră era de 324 g în  anul 2005, adică de 7 ori mai mic decât media europeană care era de 2,2 kg.

În România se cultivă cu preponderenţă două specii de ciuperci comestibile: Agaricus bisporus – ciuperca de bălegar sau de strat, albă, crem sau brună şi Pleurotus ostreatus- bureţii sau păstrăvii de fag.

Oricare din aceste culturi pot constitui o afacere rentabilă şi nu numai. Pentru ciupercile Agaricus spp., producerea compostului poate fi executată separate, departe de ciupercărie  iar pentru speciile de Pleurotus – producerea de saci însămânţaţi şi incubaţi se executa în anexele ciupercăriei. Pentru ambele specii şi altele ce ar putea fi introduse în cultură se poate înfiinţa o staţie de miceliu, sector deficitar pe piaţa românească.

 

INFIINTAREA UNEI CIUPERCARII DE AGARICUS spp.

Agaricus bisporus

 

Suprafaţa minimă de cultură ce se recomandă pentru a putea fi considerată o afacere sigură va fi de cca 300 mp construcţie, cu înălţimea de 2,5-3,5 m, compartimentată în 2 hale de producţie şi anexe pentru pregătit amestec de acoperire, ambalat şi refrigerat ciuperci, depozit, vestiar, spaţiu tehnic şi culoar tehnologic pentru a le uni pe toate şi a permite accesul. Pentru ca ciupercaria să funcţioneze fără riscuri se recomandă ca pe lângă recomandările anterioare să fie dotată cu automatizări şi chiar computerizarea factorilor de microclimat ( temperatură, umiditate, ventilaţie-concentraţie CO 2).

Valoarea construcţiei o las la latitudinea dvs. deoarece este diferită în funcţie de judeţ sau localitate.

În continuare o să punctez costurile de producţie şi randamentul obţinut pentru suprafaţa a două hale cu capacitatea de 20 t compost/hală/ciclu, fiecare hală având 200 mp cultură amplasată pe 3 nivele pe verticală, pe stelaje metalice.

 

Den.materialului

  U.M.

 Cantit.

Cost unitate

lei

Cost total

lei

Compost însăm.

   t

   200

  510

102.000

Turbă

   t         

     50

  120

   6 000

Ipsos

   t

      1

   500

   500

Energie

   -

      -    

     -

20.000

Pesticide

   -

      -

     -

  1000

Ambalaje,transp.

   -

      - 

     -

12.000

Forţă muncă

   4

     800

     -     

38.400

                                                                           Total      179.900 lei

Randament mediu  250 kg ciuperci/t compost/ciclu de cultură.

200 t compost X 250 kg ciup. = 50 t

Preţ ciuperci în medie 6,5 lei/kg x 50.000 kg =325.000 lei

Profit net 325.000 lei – 179.900 lei = 145.100 lei

Dacă afacerea este familiala atunci se adaugă şi preţul forţei de muncă, la profit, astfel: 325.000 + 38.400 = 183.500 lei/an.

Mai trebuie menţionat ca nu e de neglijat ideea de a obţine ciuperci ecologice, care se pot valorifica la extern cu preţ dublu şi pentru care se poate primi şi un sprijin financiar suplimentar.

Pentru alte precizări, consultanţă pentru înfiinţare ciupercării, cu sau fără fonduri structurale, în toată ţara, cărţi de specialitate, telefoane utile, autoarea poate fi contactată la tel. 0745.420.536.

 

Author:Dr. Ing. IOANA TUDOR

Comentarii

anonim

2013-11-14 13:01

fara o investitie nimeni nu-ti da fonduri nerambursabile......deci pana la dumnezeu te mananca sfintii
Ilinca Maria

2013-10-27 17:18

BUna ziua,
Vreau sa imi deschid o ciupercarie. Am observati ca colaborati si pe partea de Fonduri europene. Care sunt costurile ? Ciupercaria va fi in Jud. Olt.
Astept un Raspuns. mail:
maria_groupromania@yahoo.com
0756803871.

Multumesc
Pirjolea Florin

2013-07-21 12:23

Buna ziua va rog sa ma ajutati cu un sfat vreau sa fac o ciupercarie am 10.000 de euro pot sa incep ceva cu bani acestia si pe parcurs sa ma extind va multumesc.tel 0740209822
nechita anusa

2013-03-30 16:27

buna ziua,fara imprumuturi cu doua beciuri disponibile pot incepe o afacere mica de ciuperci.multumesc tel.0722530309
nicola manuel

2013-02-20 17:16

As dori sa fac o hala de 500mp pentru o ciupercarie complet echipată prin accesarea de fonduri nerambursabile fara cofinantare din partea mea.credeti ca as putea obtine fonduri?si cam cat m-ar costa hala complet echipata?
nicola manuel

2013-02-20 17:14

As dori sa fac o hala de 500mp pentru o ciupercarie complet echipată prin accesarea de fonduri nerambursabile fara cofinantare din partea mea.credeti ca as putea obtine fonduri?si cam cat m-ar costa hala complet echipata?
MONDIRU AURELIAN

2012-11-26 14:03

Buna ziua,
Apelez la cunostintele de specialitate ale dumneavoastra in speranta primirii unui raspuns concret.
Vreau sa construiesc la sfarsitul acestui an (2012) sau la inceputul anului viitor (2013) o ciupercarie. De aici apar o multime de intrebari la care nu am gasit niciun raspuns. Adica: care este S minima de cultura necesara pentru a putea beneficia vreodata de fonduri europene.
Multumesc anticipat de raspuns.
Tel.: 0724031203
MONDIRU AURELIAN

2012-11-20 14:40

BUNA ZIUA,
DORESC SA STIU CARE ESTE SUPRAFATA MINIMA PENTRU O CULTURA DE CIUPERCI, IN CONDITIILE IN CARE DORESC SA ACCESEZ PE VIITOR FONDURI EUROPENE.
MULTUMESC.
TEL.:0770400378
 
eXTReMe Tracker